Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt kakaowy, przełożony bita śmietaną. Teraz ciężko znaleźć dobrą Basię w cukierni. Dlatego najlepiej zrobić samemu. Tym bardziej, że to nic trudnego. Moja Basia jest bardzo delikatna bo nie dodaję do śmietany żelatyny, ani innych zagęstników, ale taką właśnie lubię :) Dodałam tylko łyżkę cukru waniliowego. Ciasto kilka godzin musi postać w lodówce,żeby masa śmietanowa była zwarta. Najlepiej jak zostawimy ciasto w lodówce na całą noc.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 215
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34113
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 512
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3333
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 215
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34113
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 512
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3333
Składniki
Białka ubić ze szczypta soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, całyczas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, 25-30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze. Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta.
Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym (przed ubiciem śmietana powinna być dobrze schłodzona). Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta.
Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostała śmietanę i wyrównać powierzchnię. Wstawić na około godzinę do lodówki. Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić masło, połamaną na kawałki czekoladę i wlać mleko. Podgrzać, mieszając do powstania jednolitej polewy. Gotową polewę odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Uważajcie, żeby za bardzo nie wystudzić bo zrobi się za gęsta i ciężko będzie udekorować ciasto. Tak przygotowana polewą zrobić na cieście esy floresy :) Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc.