Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto baśniowe to wszystkim znany seromakowiec, ale w nieco innej odsłonie. Nie ma spodu, przez co ciasto jest jeszcze wilgotniejsze i bardziej miękkie. Przyjemnej chrupkości dodaje kruszonka, idealnie podpieczona i nie za słodka. To deser idealny na święta i niedziele, ale także i na co dzień – przygotowuje się je błyskawicznie.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4449
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4449
Składniki
Przygotuj masę makową. Do gotowej masy makowej dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej warstwę makową.
Przygotuj masę serową. Twaróg utrzyj mikserem z cukrem. Dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy i budyń w proszku. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową wlej na masę makową.
Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj posiekane zimne masło. Siekaj je nożem w mące do uzyskania grudek wielkości grochu, a następnie rozetrzyj kruszonkę w palcach.
Posyp kruszonką masę serową. Ciasto baśniowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 50-60 minut, do zezłocenia kruszonki. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć przed krojeniem.