Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto baśniowe to wszystkim znany seromakowiec, ale w nieco innej odsłonie. Nie ma spodu, przez co ciasto jest jeszcze wilgotniejsze i bardziej miękkie. Przyjemnej chrupkości dodaje kruszonka, idealnie podpieczona i nie za słodka. To deser idealny na święta i niedziele, ale także i na co dzień – przygotowuje się je błyskawicznie.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 621
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 866
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 406
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 621
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 866
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 406
Składniki
Przygotuj masę makową. Do gotowej masy makowej dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej warstwę makową.
Przygotuj masę serową. Twaróg utrzyj mikserem z cukrem. Dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy i budyń w proszku. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową wlej na masę makową.
Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj posiekane zimne masło. Siekaj je nożem w mące do uzyskania grudek wielkości grochu, a następnie rozetrzyj kruszonkę w palcach.
Posyp kruszonką masę serową. Ciasto baśniowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 50-60 minut, do zezłocenia kruszonki. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć przed krojeniem.