Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Battenberg jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nazwa wywodzi się od arystokratycznego rodu. Pierwszy raz upieczono je na cześć księżniczki Wiktorii. Właśnie dlatego dziś ciasto podaje się je często z dbałością o każdy szczegół, aby było eleganckie i luksusowe.
Keksówka o długości około 19 cm.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1379
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1379
Składniki
W jednej misce przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj też szczyptę soli i wymieszaj.
Osobno utrzyj masło wraz z cukrem przez kilka minut. Powinna powstać puszysta i jasna masa. Dodawaj teraz stopniowo jajka. Cały czas ucieraj. Na koniec dodaj ekstrakt migdałowy i zmiksuj krótko.
Do przygotowanej puszystej masy dodaj produkty sypkie. Wymieszaj łyżką albo szpatułką, tylko do połączenia składników.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich wsyp odrobinę czerwonego barwnika i zamieszaj. Masa powinna zmienić barwę na różową.
Przygotuj keksówkę o długości około 19 cm. Upiecz najpierw jasną część, a potem różową w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut. Pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
Przestudzone ciasta wyłóż jedno na drugim. Przetnij je wzdłuż i jeśli potrzeba, wyrównaj boki. Powinny powstać 4 równe części, czyli po 2 z każdego koloru.
Teraz złóż ciasto Battenberg w szachownicę. Powierzchnie stykające się posmaruj dżemem z pomocą pędzelka. Jeśli są w nim kawałki owoców, zblenduj go na gładką masę. Na koniec posmaruj ciasto z każdej strony dżemem.
Marcepan rozwałkuj cienko. Zawiń w niego ciasto i przytnij, aby było równe.