Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nazwa odnosi się chyba do purpurowej barwy jednej z warstw
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 308
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 25874
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8947
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 735
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 308
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 25874
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8947
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 735
Składniki
1. na ciasto: oddzielić żółtka, białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier, jeszcze chwile ubijać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec ok 20 min, wystudzić 2. galaretki rozpuścić w 2 szkl wody, dodać dżem, wymieszać, odstawić do wystudzenia, jak zacznie tężeć, wyłożyć na zimny biszkopt, 3. na krem: żółtka wymieszać z cukrem i mąkami, rozmącić z 1 szkl mleka, drugą szkl mleka zagotować, wlać masę budyniową, mieszając, podgrzewać aż masa zgęstnieje, wystudzić, utrzeć masło, dodając po łyżce budyniu utrzeć krem, doprawić olejkiem waniliowym i sokiem z cytryny, wyłożyć na zastudzoną warstwę galaretki, 4. na beze: białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, dodać wiórki i mak, delikatnie wymieszać, wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 st, piec ok 20 min, wystudzić, ułożyć na warstwie kremu, 5. czekoladę połamać, dodać mleko, rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, odstawić do wystudzenia (ponieważ lubię wilgotne ciasta, przed nałożeniem galaretki nasączyłam biszkopt wodą z cukrem i cytryną), smacznego