Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nazwa odnosi się chyba do purpurowej barwy jednej z warstw
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4694
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4694
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Składniki
1. na ciasto: oddzielić żółtka, białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier, jeszcze chwile ubijać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec ok 20 min, wystudzić 2. galaretki rozpuścić w 2 szkl wody, dodać dżem, wymieszać, odstawić do wystudzenia, jak zacznie tężeć, wyłożyć na zimny biszkopt, 3. na krem: żółtka wymieszać z cukrem i mąkami, rozmącić z 1 szkl mleka, drugą szkl mleka zagotować, wlać masę budyniową, mieszając, podgrzewać aż masa zgęstnieje, wystudzić, utrzeć masło, dodając po łyżce budyniu utrzeć krem, doprawić olejkiem waniliowym i sokiem z cytryny, wyłożyć na zastudzoną warstwę galaretki, 4. na beze: białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, dodać wiórki i mak, delikatnie wymieszać, wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 st, piec ok 20 min, wystudzić, ułożyć na warstwie kremu, 5. czekoladę połamać, dodać mleko, rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, odstawić do wystudzenia (ponieważ lubię wilgotne ciasta, przed nałożeniem galaretki nasączyłam biszkopt wodą z cukrem i cytryną), smacznego