Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto biszkoptowe z mleczną masą, delicjami, galaretką i truskawkami to znakomity pomysł na wyjątkowe okazje, stanowi również pyszny smakołyk na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Jest to ciasto, którego warstwy świetnie się ze sobą komponują tworząc doskonałą całość.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10168
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3896
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42423
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 281
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 407
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10168
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3896
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42423
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 281
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 407
Składniki
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy.
Do małej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i wszystko razem łączymy. Tak przygotowanym płynem nasączamy biszkopt.
Do miski wlewamy gorącą wodę, wsypujemy galaretki truskawkowe, całość rozpuszczamy, dokładnie mieszając i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała.
Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na mniejsze części ale nie zbyt małe. Pokrojone truskawki wrzucamy do lekko tężejącej galaretki.
W misce umieszczamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę. Do masła opcjolnalnie dodajemy cukier puder, można pominąć tą czynność. Następnie dodajemy serek homogenizowany, wsypujemy mleko w proszku i całość miksujemy do połączenia się składników. Na biszkopt przekładamy mleczną masę i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na masie układamy ciastka delicje. Na wierzch ciasta wlewamy chłodną, lekko tężejącą galaretkę z truskawkami a następnie ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.