Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Bonifacy to kakaowe ciasto biszkoptowe z mocno pomarańczową galaretką i puszystą pianką o smaku pomarańczy.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52442
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52442
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Mocno schłodź śmietanę kremówkę. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 24x36 cm.
Wlej do rondelka wodę. Dodaj 100 g cukru, olej i kakao. Podgrzej na średniej mocy palnika, co pewien czas mieszając powstającą masę odstaw do całkowitego ostudzenia.
Oddziel białka jaj od żółtek. Ubij białka na pianę z dodatkiem szczypty soli.
Zmniejsz obroty miksera. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj resztę cukru, a następnie po jednym żółtku.
Cienką strużką wlej do piany masę kakaową. Wymieszaj szpatułką.
Przesiej do masy jajeczno-kakaowej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj krótko szpatułką – tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i ostudź na kratce. Gdy całkowicie wystygnie, przekrój je na 2 blaty.
Przygotuj jedną galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 300 ml wody. Przestudź.
Pokrój drobno pomarańczę. Możesz też wykorzystać skórkę, przetwarzając ją wcześniej na kandyzowaną (albo użyć pół opakowania gotowej skórki kandyzowanej). Wymieszaj pomarańczę i skórkę z tężejącą galaretką. Przelej na jeden z blatów ciasta (w formie) i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Przygotuj drugą galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 250 ml wody. Przestudź.
Ubij schłodzoną śmietanę kremówkę. Połącz ją z tężejącą galaretką.
Na schłodzoną galaretkę pomarańczową wyłóż drugi z blatów ciasta. Przelej na niego bitą śmietanę z galaretką. Wstaw z powrotem do lodówki na 3-4 godziny.
Przed podaniem udekoruj ciasto polewą.