Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest idealne na niedzielny podwieczorek, niezwykle szybko się robi i świetnie smakuje
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
To jest porcja na dużą tortownicę (30 cm), jeśli ktoś chce zrobić mniejsze ciasto, proponuję wziąć połowę porcji. Najpierw należy oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową drobnego cukru i z 1 łyżką miodu. Dodać do tego zmielone orzechy i bułkę tartą, łyżeczkę rumu i wymieszać mikserem. Ubić białka, dodać do nich pozostały drobny cukier. Do żółtek dodawać pianę porcjami, wsypać orzechy siekane, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem 160).
Kiedy ciasto się piecze przygotować masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzącej wody i ostudzić na lekko ścinającą się galaretę. Śmietanę ze śnieżką ubić, wsypać cukier puder, kawę cappucino i dodać galaretkę. Masę włożyć do lodówki. Kiedy ciasto się upiecze zostawić je do ostygnięcia, następnie naponczować słodką kawą z rumem.
Na patelni rozpuścić masło z łyżką miodu, wsypać orzechy i prażyć przez chwilę. Na ostudzone ciasto wyłożyć całą masę (również na boki) i rozsmarować. Masę posypać kawą sypaną i przyozdobić prażonymi orzechami. Podawać po schłodzeniu. Smacznego! Kwiecień, 2010 r.