Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne warstwowe ciasto, super smak, ciasto posmakuje małym i dużym łasuchom. Biszkopt przełożony pysznym kremem chałwowo - wiśniowym.
Składniki
Biszkopt; Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas miksując. Mąkę mieszamy z kakao i delikatnie mieszamy z masą białkową nie mikserem lecz drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w temperaturze 170 stopni. Krem chałwowy; Budynie wymieszaj z 200 ml mleka, resztę mleka zagotuj, wlej rozmieszany budyń, gotuj cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu a na koniec pokruszoną chałwę. Miksujemy na jednolitą masę ,1/3 masy odkładamy na bok a do reszty dodajemy odsączone wiśnie, kilka zostawiamy do dekoracji. Krem śmietankowy; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno dodając po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy aby połączyć dobrze śmietanę z serkiem. Biszkopt kroimy na 2 blaty nasączamy sokiem z kompotu. Spodni blat wkładamy z powrotem do formy i nakładamy krem z wiśniami , przykrywamy drugim blatem i nakładamy krem bez wiśni, na krem nakładamy ubitą śmietanę trochę zostawiamy na rozetki do dekoracji. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy górę ciasta. Ozdabiamy kremem śmietankowym , wisienkami i czekoladowymi ozdobami .