Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chatka Puchatka to ciasto szybkie i proste w przygotowaniu, które nie wymaga pieczenia. Jego korzenie sięgają kuchni słowiańskiej. Bardzo często jest elementem obowiązkowym na wielkanocnym stole, ale sprawdza się też jako szybki deser do niedzielnej kawy.
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37237
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2534
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 169
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 200
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1577
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37237
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2534
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 169
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 200
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1577
Składniki
Odlej pół szklanki mleka i rozrób w nim budyń. Pozostałe mleko przelej do garnka i podgrzewaj. Przelej rozrobiony budyń do garnka i wszystko razem zagotuj, ciągle mieszając. Dobrze rozetrzyj, by nie było grudek. Odstaw do ostudzenia. W misce utrzyj ze sobą masło z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, miksując na najwyższych obrotach, by nie było grudek.
Na dużym arkuszu folii aluminiowej ułóż 3 rzędy po 6 herbatników: Pierwszy rząd ułóż z jasnych ciasteczek, drugi z ciemnych, a trzeci ponownie z jasnych. Z przygotowanego kremu odłóż na bok trzy kopiaste łyżki. Pozostały krem podziel na pół. Pierwszą połową posmaruj dokładnie herbatniki, uważając, by się nie rozjechały.
Na wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników w identyczny sposób, ale w odwrotnych kolorach: tam, gdzie poprzednio były białe ciasteczka, teraz połóż ciemne i na odwrót. Drugą warstwę herbatników ponownie posmaruj drugą połową kremu. Banany obierz i połóż je na środkowym rzędzie herbatników.
Dwa skrajne rzędy herbatników delikatnie podnieś, tworząc piramidę. Złącz je ze sobą brzegami. Krem, który wyciekł z brzegów deseru oraz odłożone wcześniej kilka łyżek rozsmaruj na chatce puchatka cienką warstwą. Całość owiń ciasno w folię aluminiową, na której leży deser. Włóż go do lodówki.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i włóż na niewielkiego garnuszka. Zalej ją kilkoma łyżkami mleka i podgrzewaj na małym ogniu. Ciągle mieszaj, do rozpuszczenia czekolady. Masa powinna być płynna i błyszcząca.
Wyjmij Chatkę Puchatka - ciasto z lodówki i odwiń je z folii. Przełóż ją na paterę lub długi talerz i polej powoli stygnącą polewą. Ponownie włóż deser do lodówki. Podawaj przynajmniej po 2 godzinach chłodzenia, pokrojony na plasterki.