Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chatka Puchatka to ciasto szybkie i proste w przygotowaniu, które nie wymaga pieczenia. Jego korzenie sięgają kuchni słowiańskiej. Bardzo często jest elementem obowiązkowym na wielkanocnym stole, ale sprawdza się też jako szybki deser do niedzielnej kawy.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 960
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11177
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4005
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1386
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 960
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11177
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4005
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1386
Składniki
Odlej pół szklanki mleka i rozrób w nim budyń. Pozostałe mleko przelej do garnka i podgrzewaj. Przelej rozrobiony budyń do garnka i wszystko razem zagotuj, ciągle mieszając. Dobrze rozetrzyj, by nie było grudek. Odstaw do ostudzenia. W misce utrzyj ze sobą masło z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, miksując na najwyższych obrotach, by nie było grudek.
Na dużym arkuszu folii aluminiowej ułóż 3 rzędy po 6 herbatników: Pierwszy rząd ułóż z jasnych ciasteczek, drugi z ciemnych, a trzeci ponownie z jasnych. Z przygotowanego kremu odłóż na bok trzy kopiaste łyżki. Pozostały krem podziel na pół. Pierwszą połową posmaruj dokładnie herbatniki, uważając, by się nie rozjechały.
Na wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników w identyczny sposób, ale w odwrotnych kolorach: tam, gdzie poprzednio były białe ciasteczka, teraz połóż ciemne i na odwrót. Drugą warstwę herbatników ponownie posmaruj drugą połową kremu. Banany obierz i połóż je na środkowym rzędzie herbatników.
Dwa skrajne rzędy herbatników delikatnie podnieś, tworząc piramidę. Złącz je ze sobą brzegami. Krem, który wyciekł z brzegów deseru oraz odłożone wcześniej kilka łyżek rozsmaruj na chatce puchatka cienką warstwą. Całość owiń ciasno w folię aluminiową, na której leży deser. Włóż go do lodówki.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i włóż na niewielkiego garnuszka. Zalej ją kilkoma łyżkami mleka i podgrzewaj na małym ogniu. Ciągle mieszaj, do rozpuszczenia czekolady. Masa powinna być płynna i błyszcząca.
Wyjmij Chatkę Puchatka - ciasto z lodówki i odwiń je z folii. Przełóż ją na paterę lub długi talerz i polej powoli stygnącą polewą. Ponownie włóż deser do lodówki. Podawaj przynajmniej po 2 godzinach chłodzenia, pokrojony na plasterki.