Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Coca Cola jest na herbatnikach, przełożone bitą śmietaną z mascarpone, galaretką o smaku coca coli i wykończone ganache czekoladowym. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27256
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27256
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. 3 galaretki coca cola rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. 1 galaretkę coca cola rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia (będzie ona potrzebna do masy kremowej).
Kremówkę (600 ml.) ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mascarpone. Krótko miksujemy do połączenia się składników i wlewamy ostudzoną galaretkę. Połowę masy rozprowadzamy na herbatnikach dobrze stykając ją z bokami foremki. Chodzi o to, żeby nie było żadnych luk między kremem a foremką, bo może nam tamtędy przecieknąć galaretka na dno ciasta . Wstawiamy do zamrażalnika na 5-10 min. aby masa szybko stężała. Następnie na masę wylewamy ostudzoną galaretkę (te 3 galaretki) i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min (nie dłużej). Po tym czasie na galaretce rozprowadzamy drugą część masy kremowej i kładziemy warstwę herbatników.
Kremówkę (200 ml.) podgrzewamy , dodajemy do niej 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej. Mieszamy podgrzewając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą (nie gotujemy!). Ganache zostawiamy do wystudzenia. Ostudzonym ganache polewamy górę ciasta.