Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywa niekoniecznie trzeba jeść w formie wytrawnej
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33493
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 98
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 233
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33493
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 98
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 233
Składniki
Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy z jej środka nasiona. Jeżeli cukinia jest stara, trzeba ją obrać ze skórki, młodą niekoniecznie. Tak przygotowaną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odlewamy sok, który puściło warzywo w czasie ścierania.
Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier, miksujemy to na gładką masę. Stopniowo dolewamy do tego olej, ciągle miksując. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy stopniowo sypkie produkty oraz dodajemy amaretto, nie przestając miksować. Do ciasta wsypujemy startą cukinię i dokładnie mieszamy całość łyżką, aby wszystko się dobrze ze sobą połączyło.
Ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 29x24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 50 minut.