Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywa niekoniecznie trzeba jeść w formie wytrawnej
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 104
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 60
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 39
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 72
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 104
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 60
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 39
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 72
Składniki
Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy z jej środka nasiona. Jeżeli cukinia jest stara, trzeba ją obrać ze skórki, młodą niekoniecznie. Tak przygotowaną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odlewamy sok, który puściło warzywo w czasie ścierania.
Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier, miksujemy to na gładką masę. Stopniowo dolewamy do tego olej, ciągle miksując. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy stopniowo sypkie produkty oraz dodajemy amaretto, nie przestając miksować. Do ciasta wsypujemy startą cukinię i dokładnie mieszamy całość łyżką, aby wszystko się dobrze ze sobą połączyło.
Ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 29x24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 50 minut.