Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywa niekoniecznie trzeba jeść w formie wytrawnej
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3206
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 180
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 76
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3206
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 180
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 76
Składniki
Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy z jej środka nasiona. Jeżeli cukinia jest stara, trzeba ją obrać ze skórki, młodą niekoniecznie. Tak przygotowaną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odlewamy sok, który puściło warzywo w czasie ścierania.
Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier, miksujemy to na gładką masę. Stopniowo dolewamy do tego olej, ciągle miksując. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy stopniowo sypkie produkty oraz dodajemy amaretto, nie przestając miksować. Do ciasta wsypujemy startą cukinię i dokładnie mieszamy całość łyżką, aby wszystko się dobrze ze sobą połączyło.
Ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 29x24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 50 minut.