Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Cygańska Droga to biszkopt czekoladowy przekładany kremem. W zależności od wariantu (a jest ich bardzo wiele!), pojawiają się w nim także różne dodatki, np. owoce. Poniżej znajdziesz przepis na podstawową wersję tego przysmaku, którą możesz wzbogacić wedle uznania!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 68
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 68
Składniki
Zagotuj śmietanę kremówkę w rondelku. Zmniejsz moc palnika do minimum i wsyp do śmietany pokruszoną gorzką czekoladę. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając – do połączenia składników. Zmiksuj masę czekoladowo-śmietanową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo wsyp do piany cukier, a następnie dodaj po kolei żółtka. Zmniejsz obroty miksera do minimum. Partiami wsyp do masy jajecznej obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 24x24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój na 3 blaty.
Zmiksuj krótko masę czekoladowo-śmietanową z mocno schłodzonym serkiem mascarpone. Możesz dosłodzić krem cukrem pudrem. Od razu przełóż nim blaty ciasta i wstaw je do lodówki.
Roztop w rondelku masło i czekoladę mleczną. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy przestygnie, rozprowadź ją równomiernie na schłodzonym cieście. Polewę możesz dodatkowo udekorować lukrem.