Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto cygańska droga jest bardzo proste i efektowne. Podstawą do jego zrobienia jest pyszny, delikatny i lekko wilgotny biszkopt kakaowy. Do tego czekoladowy krem ma aksamitną konsystencję, rozpływając się w ustach z każdym kolejnym kęsem. To ciasto ma wiele plusów. Nie tylko wymaga prostych składników, a jego przygotowywanie nie zajmuje dużo czasu. Możesz je też urozmaicać według uznania!
Szukasz przepisu na wypiek, który zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem? Chcesz zrobić tort dla kogoś bliskiego? Ciasto cygańska droga sprawdzi się w każdym z tych przypadków! Ten wypiek łączy w sobie delikatność puszystego biszkoptu z głębią czekoladowego smaku w postaci kemu i polewy. Każda porcja to prawdziwa uczta. Ten przepis na ciasto wyróżnia się kilkoma warstwami, które świetnie się ze sobą przeplatają, a do tego dają możliwość wypełnienia innymi nadzieniami, np. owocowymi.
Ciasto cygańska droga ma w sobie coś wyjątkowo odświętnego i uroczystego. Dzięki temu możesz je przygotować na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się jako wypiek na urodziny, imieniny, święta, jubileusz czy przyjęcie w ogrodzie. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie tego wypieku do popołudniowej kawy, lemoniady latem albo rozgrzewającej herbaty zimą.
Choć ciasto cygańska droga kojarzy się przede wszystkim z kremem i polewą, to jego prawdziwą podstawą jest dobry biszkopt kakaowy. To on musi unieść całą masę kremu i nadać wypiekowi odpowiednią strukturę. Pamiętaj o tym, aby dobrze ubić białka, najlepiej ze szczyptą soli. Oddziel je precyzyjnie od żółtek. Nawet odrobina żółtego koloru w pianie może uniemożliwić jej odpowiednie ubicie. Ubijaj najpierw na wolniejszych obrotach, potem zwiększaj prędkość miksera. Dzięki temu białka będą miały drobne, stabilne pęcherzyki powietrza.
Cukier dodawaj powoli, partiami, nie wsypuj go w całości od razu. Zrób to dopiero wtedy, kiedy piana zacznie być już gęsta i biała. To pozwala dokładniej rozpuścić cukier. Dopiero po tym etapie dodawaj żółtka, jedno po drugim.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną zawsze przesiewaj przez sitko. Dzięki temu będą lepiej napowietrzone i równiej rozprowadzą się w cieście. Zmniejsz obroty miksera na minimalne albo najlepiej przerzuć się na szpatułkę i mieszaj ręcznie, dodając produkty sypkie. Połącz je z pozostałymi składnikami delikatnie ruchami od dołu do góry.
Nasz przepis na ciasto cygańska droga może stanowić dopiero bazę do stworzenia wyjątkowego wypieku na każdą okazję, a nawet tortu na rodzinną uroczystość. Możesz zatem poeksperymentować z warstwami. Dodaj warstwę dżemu lub konfitury, najlepiej porzeczkowego, malinowego albo wiśniowego. Takie smaki doskonale komponują się z czekoladą. Dzięki temu ciasto zyska jeszcze ciekawszy, bardziej owocowy smak i kolorystyczny akcent po przekrojeniu.
Jeśli chcesz, aby krem miał ciekawszą strukturę wsyp do niego drobno posiekaną gorzką lub mleczną czekoladę, a nawet małe dropsy czekoladowe. Podczas jedzenia będą przyjemnie chrupały i wzbogacały konsystencję kremu.
Do masy czekoladowej możesz dodać łyżeczkę rozpuszczalnej kawy, aby lekko podkręcić głębię smaku i uzyskać delikatne cappuccino w tle.
Tuż po wylaniu polewy z mlecznej czekolady na ciasto cygańska droga możesz delikatnie urozmaicić ją rozpuszczoną białą czekoladą. Z pomocą małej łyżeczki lub wykałaczki możesz zrobić delikatne marmurkowe wzory. Świetnie sprawdzą się płatki migdałów, siekane orzechy włoskie lub laskowe dla kontrastu. Można je też lekko uprażyć przed podaniem, dzięki czemu będą miały intensywny smak i chrupką konsystencję.
Jeśli lubisz delikatniejsze dekoracje, możesz po zastygnięciu polewy lekko oprószyć ciasto przez małe sitko kakao lub cukrem pudrem. Z kolei dla odrobiny koloru możesz na wierzchu polewy ułożyć połówki truskawek, maliny, wiśnie kandyzowane albo skórkę pomarańczową.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2314
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 366
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 226
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2314
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 366
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 226
Składniki
Zagotuj śmietanę kremówkę w rondelku. Zmniejsz moc palnika do minimum i wsyp do śmietany pokruszoną gorzką czekoladę. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając – do połączenia składników. Zmiksuj masę czekoladowo-śmietanową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo wsyp do piany cukier, a następnie dodaj po kolei żółtka. Zmniejsz obroty miksera do minimum. Partiami wsyp do masy jajecznej obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 24x24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój na 3 blaty.
Zmiksuj krótko masę czekoladowo-śmietanową z mocno schłodzonym serkiem mascarpone. Możesz dosłodzić krem cukrem pudrem. Od razu przełóż nim blaty ciasta i wstaw je do lodówki.
Roztop w rondelku masło i czekoladę mleczną. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy przestygnie, rozprowadź ją równomiernie na schłodzonym cieście. Polewę możesz dodatkowo udekorować lukrem.