Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe i pyszne – takie jest ciasto cygańskie ścieżki. Nazwa odnosi się do kolorowych galaretek, które dekorują masę śmietanową.
Do tego przepis potrzebujesz okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10331
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 992
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10331
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 992
Składniki
Rozpocznij od przygotowania galaretek. Każdą z nich zrób według instrukcji na opakowaniu. Wylej do trzech różnych naczyń i wstaw do lodówki do stężenia.
W tym czasie przygotuj ciasto. Białka ubij na sztywno, dodawaj porcjami cukier i miksuj na wysokich obrotach, aby całość zrobiła się gęsta i błyszcząca. Dodaj teraz mąkę i proszek do pieczenia oraz delikatnie wlej olej. Całość delikatnie wymieszaj. Dodaj mak i lekko połącz wszystkie składniki.
Przełóż ciasto do formy nasmarowanej tłuszczem. Piecz około 40-45 minut w 180 stopniach bez termoobiegu, z włączoną grzałką górną i dolną. Odstaw ciasto do przestygnięcia.
Kiedy galaretki będą już całkowicie zastygnięte, pokrój je w paski. Nie muszą być to równe kawałki. Przygotuj masę śmietanową. Rozpuść żelatynę w wodzie i odstaw do napęcznienia. Ubij mocno schłodzoną śmietanę w taki sposób, aby była sztywna. Na koniec dodaj cukier puder i miksuj krótko.
Połącz masę śmietanową z żelatyną. Dodaj wcześniej pokrojone galaretki. Delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników. Wystudzone ciasto pokrój na kilka cienkich blatów. Na każdy z nich nałóż masę śmietanową z galaretkami. Szczelnie owiń ciasto i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.