Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z masą budyniowo - cytrynową i pianką śmietanowo - cytrynową
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10748
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3425
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2446
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10748
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3425
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2446
Składniki
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle mieszając dodać cukier, a na końcu po jednym żółtku. W osobnej miseczce przesiać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać wodę i jeszcze raz wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 180st ok 25 min
MASA BUDYNIOWA: Sok z cytryny zagotować z 1 szklanką wody i cukrem. Pół szklanki wody wymieszać z budyniami i dodać do gotującej się wody cytrynowej. Szybko mieszać i gotować do momentu zgęstnienia. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo zimny budyń, ciągle mieszając.
PONCZ: Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Nasączyć nim przestudzony biszkopt. Następnie wylać przygotowaną masę budyniową i włożyć do lodówki.
PIANKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ciągle miksując dodawać stopniowo tężejącą galaretkę. Gotową piankę wylać na masę budyniową. Posypać startą białą czekoladą. Schłodzić w lodówce.