Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z masą budyniowo - cytrynową i pianką śmietanowo - cytrynową
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5428
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 936
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11871
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5089
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1377
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5428
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 936
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11871
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5089
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1377
Składniki
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle mieszając dodać cukier, a na końcu po jednym żółtku. W osobnej miseczce przesiać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać wodę i jeszcze raz wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 180st ok 25 min
MASA BUDYNIOWA: Sok z cytryny zagotować z 1 szklanką wody i cukrem. Pół szklanki wody wymieszać z budyniami i dodać do gotującej się wody cytrynowej. Szybko mieszać i gotować do momentu zgęstnienia. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo zimny budyń, ciągle mieszając.
PONCZ: Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Nasączyć nim przestudzony biszkopt. Następnie wylać przygotowaną masę budyniową i włożyć do lodówki.
PIANKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ciągle miksując dodawać stopniowo tężejącą galaretkę. Gotową piankę wylać na masę budyniową. Posypać startą białą czekoladą. Schłodzić w lodówce.