Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste ciasto. Koniecznie z gęstym lukrem cytrynowym.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1493
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1383
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 277
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1493
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1383
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 277
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę do babek lub keksówkę wysmarować masłem.
Cytryny przeznaczone do ciasta umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Do jednej miski wbić jajka i wsypać 100g cukru. Ubić do białości.
Do drugiej miski włożyć masło i utrzeć mikserem z pozostałym cukrem. Do masy maślanej wlać jajka cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz wsypać skórkę cytrynową i wlać sok. Zmiksować na gładką masę. Przelać do formy i piec około 50 minut.
Przygotować lukier: Sok z 1 cytryny wlać do miski i wsypać cukier. Ucierać trzepaczką. Powinien być dość gęsty. Posmarować ostudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia.