Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto, które z pewnością podbije kubki smakowe Waszych gości. Kakaowy, puszysty biszkopt przełożony dwoma rodzajami mas, przełamany kwaskowatymi wiśniami i ciemną, gorzką czekoladą.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12617
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 163
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12617
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 163
Składniki
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, następnie żółtka. Mikser odstawiamy na bok.
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę tortową, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao. Składniki łączymy przy użyciu rózgi kuchennej. Na sam koniec do ciasta dodajemy roztopione, przestudzone masło. Składniki mieszamy.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Surowe ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35-40 minut.
Upieczony biszkopt studzimy na kratce.
Zabieramy się za przygotowanie kremu czekoladowego: Dwie tabliczki gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej.
Do wysokiego naczynia przelewamy 500 ml śmietanki kremówki. Śmietankę ubijamy na sztywno.
Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone. Składniki miksujemy. Na koniec do masy dodajemy cukier puder i przestudzoną, gorzką czekoladę. Mieszamy składniki do połączenia.
W osobnej misce ubijamy krem śmietankowy: Podobnie jak w przypadku kremu czekoladowego zaczynamy od ubicia śmietanki na sztywną pianę.
Do bitej śmietany dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Składniki ubijamy na gęsty krem.
Biszkopt kroimy na trzy równej wysokości blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.
Zabieramy się za składanie ciasta Czarny Las: Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy cały krem czekoladowy. Przykrywamy go drugim blatem ciasta, na którym najpierw układamy wiśnie, a później przykrywamy je 1/2 kremu śmietankowego. Następnie umieszczamy trzeci blat cista. Ciasto pokrywamy od góry i po bokach cienką warstwą śmietankowego kremu.
Ciasto Czarny Las dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Przed podaniem wypiek schładzamy przez minimum 2-3 godziny w lodówce. Smacznego!