Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto czarny las
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto czarny las

29.07.2025 Odsłon: 23603
5.0 (23 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Ciasto czarny las to efektowny wypiek, który podbije kubki smakowe twoich gości i bliskich. Kiedy tylko ląduje na stole, wygląda jak z najlepszej cukierni albo kawiarni w mieście. Kakaowy, puszysty biszkopt przełożony jest dwoma rodzajami kremów, a do tego przełamany kwaskowatymi wiśniami i ciemną, gorzką czekoladą. Czego chcieć więcej od idealnego przepisu na ciasto? 

Ciasto czarny las - przepis domowy 

Ciasto czarny las to prawdziwa perełka wśród deserów. Łączy w sobie wszystko to, co najlepsze: wilgotny kakaowy biszkopt, delikatny krem śmietankowy, aksamitny krem czekoladowy i soczyste wiśnie. Ten wypiek zachwyca zarówno wyglądem, jak i bogactwem smaku. Nasz przepis wzbogacony jest o mascarpone, który dodatkowo nadaje wyjątkowej gładkości i stabilności. Ciasto świetnie się kroi i długo zachowuje świeżość. Wszystko to sprawia, że idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, a także jako coś słodkiego do kawy. Możesz go przygotować w tortownicy, dzięki czemu zrobisz też tort na urodziny, imieniny czy też przyjęcie rodzinne. 

Przygotowanie ciasta czarnego lasu wymaga kilku etapów, ale efekt jest wart każdej chwili spędzonej w kuchni. Poza tym może być to świetny pretekst do wspólnego czasu z dziećmi lub bliskimi. Jeśli jesteś miłośnikiem ciast z owocami, koniecznie wypróbuj naszą wersję makowca z wiśniami. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak upiec biszkopt kakaowy do ciasta czarny las? 

Biszkopt to prawdziwy fundament ciasta czarny las, bo jest delikatny, sprężysty i lekki. Choć z pozoru wydaje się prosty do zrobienia, warto się do tego przygotować i wdrożyć kilka nawyków. Najważniejsze to dokładnie oddzielić białka od żółtek - w misce z białkami nie może znaleźć się ani kropla żółtka, bo wtedy piana może się nie ubić. Ubijaj białka ze szczyptą soli do biszkoptu na czarny las, najpierw na wolniejszych obrotach, aż się spienią. Potem zwiększ obroty miksera. 

Kiedy białka będą już białe i gęste, dopiero wtedy zacznij dodawać obydwa cukry stopniowo porcjami. Następne w kolejności są żółtka, również wrzucane jedno po drugim. Kakao i obie mąki zawsze przesiej przez sitko. W ten sposób napowietrzysz je i unikniesz grudek. Wsypuj je do masy jajecznej partiami i mieszaj bardzo delikatnie za pomocą rózgi kuchennej lub silikonowej szpatułki, ruchami od spodu do góry.  

Nie zapominaj o maśle. Dodaj je na końcu, dobrze rozpuszczone, ale nie gorące. Powinno być delikatnie przestudzone. 

Jak dobrze nasączyć biszkopt do ciasta czarny las? 

Sekret soczystego i rozpływającego się w ustach ciasta czarny las tkwi nie tylko w kremach, ale także w odpowiednio nasączonym biszkopcie. Wystarczy 4-5 łyżek na każdy blat. Najlepiej nakładaj go łyżką albo za pomocą pędzelka cukierniczego, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni ciasta. Nie lej ponczu w jedno miejsce, bo biszkopt może wtedy miejscami zrobić się zbyt mokry i ciężki. 

W tym przepisie wykorzystujesz poncz przygotowany z wody, soku z cytryny i cukru. To uniwersalna, delikatnie cytrusowa wersja, która świetnie podkreśla smak kremów i wiśni, a jednocześnie nie dominuje w cieście. W tortach czarny las dobrze smakuje też likier wiśniowy, rum lub kirsch. Dodaj wtedy ok. 2-3 łyżki alkoholu na pół szklanki ponczu, aby zachować przyjemny aromat, ale nie przesadzić. W wersji bezalkoholowej i bardziej owocowej znakomicie sprawdzi się sok z wiśni z kompotu. 

O czym pamiętać, przygotowując kremy do czarnego lasu? 

Przepis na ciasto czarny las z wiśniami składa się z wielu warstw. Jeśli chodzi o kremy, musisz przygotować je aż dwa. Jeden z nich jest śmietankowy, a drugi czekoladowy. Pamiętaj o tym, aby za każdym razem wykorzystywać mocno schłodzoną śmietankę kremówkę, najlepiej 30 albo 36%. Wyjęta prosto z lodówki świetnie się ubija. Możesz też kilka minut przed włączeniem miksera, włożyć ją do zamrażalnika. Dopiero po ubiciu śmietanki, dodawaj mascarpone partiami, łyżka po łyżce. Nie miksuj zbyt długo - tylko do połączenia składników. Dzięki temu krem będzie gładki i nie stanie się zbyt ciężki. 

Do kremu czekoladowego do ciasta czarny las użyj czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Nie powinna być ona gorąca, tylko przestudzona, płynna i lekko błyszcząca. Czekoladę dodawaj cienkim strumieniem, miksując na najniższych obrotach lub mieszając szpatułką. Zbyt energiczne miksowanie może sprawić, że masa się zwarzy. 

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101243

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 752

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5778

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 833

do 15 min 15 min
0
wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 720

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Zrazy z nadzieniem grzybowym

Dania główne Zrazy z nadzieniem grzybowym

Zrazy przygotowuje się najczęściej z kawałków mięsa. Można jednak zrobić je t...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rolady

Odsłon: 8226

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101243

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 752

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5778

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 833

do 15 min 15 min
0
wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 720

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Zrazy z nadzieniem grzybowym

Dania główne Zrazy z nadzieniem grzybowym

Zrazy przygotowuje się najczęściej z kawałków mięsa. Można jednak zrobić je t...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rolady

Odsłon: 8226

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto czarny las
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

Kakaowy biszkopt:
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 30 g masła.
Krem czekoladowy:
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru pudru.
Krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 350 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
  • wiśnie z kompotu,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.
Do nasączenia biszkoptu:
  • 1/2 szklanki wody,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
1

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.

2

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, następnie żółtka. Mikser odstawiamy na bok.

3

Do masy jajecznej przesiewamy mąkę tortową, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao. Składniki łączymy przy użyciu rózgi kuchennej. Na sam koniec do ciasta dodajemy roztopione, przestudzone masło. Składniki mieszamy.

4

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Surowe ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35-40 minut.

5

Upieczony biszkopt studzimy na kratce.

6

Zabieramy się za przygotowanie kremu czekoladowego: Dwie tabliczki gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej.

7

Do wysokiego naczynia przelewamy 500 ml śmietanki kremówki. Śmietankę ubijamy na sztywno.

8

Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone. Składniki miksujemy. Na koniec do masy dodajemy cukier puder i przestudzoną, gorzką czekoladę. Mieszamy składniki do połączenia.

9

W osobnej misce ubijamy krem śmietankowy: Podobnie jak w przypadku kremu czekoladowego zaczynamy od ubicia śmietanki na sztywną pianę.

10

Do bitej śmietany dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Składniki ubijamy na gęsty krem.

11

Biszkopt kroimy na trzy równej wysokości blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.

12

Zabieramy się za składanie ciasta czarny las: Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy cały krem czekoladowy. Przykrywamy go drugim blatem ciasta, na którym najpierw układamy wiśnie, a później przykrywamy je 1/2 kremu śmietankowego. Następnie umieszczamy trzeci blat cista. Ciasto pokrywamy od góry i po bokach cienką warstwą śmietankowego kremu.

13

Ciasto czarny las dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Przed podaniem wypiek schładzamy przez minimum 2-3 godziny w lodówce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki