Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czarny las to efektowny wypiek, który podbije kubki smakowe twoich gości i bliskich. Kiedy tylko ląduje na stole, wygląda jak z najlepszej cukierni albo kawiarni w mieście. Kakaowy, puszysty biszkopt przełożony jest dwoma rodzajami kremów, a do tego przełamany kwaskowatymi wiśniami i ciemną, gorzką czekoladą. Czego chcieć więcej od idealnego przepisu na ciasto?
Ciasto czarny las to prawdziwa perełka wśród deserów. Łączy w sobie wszystko to, co najlepsze: wilgotny kakaowy biszkopt, delikatny krem śmietankowy, aksamitny krem czekoladowy i soczyste wiśnie. Ten wypiek zachwyca zarówno wyglądem, jak i bogactwem smaku. Nasz przepis wzbogacony jest o mascarpone, który dodatkowo nadaje wyjątkowej gładkości i stabilności. Ciasto świetnie się kroi i długo zachowuje świeżość. Wszystko to sprawia, że idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, a także jako coś słodkiego do kawy. Możesz go przygotować w tortownicy, dzięki czemu zrobisz też tort na urodziny, imieniny czy też przyjęcie rodzinne.
Przygotowanie ciasta czarnego lasu wymaga kilku etapów, ale efekt jest wart każdej chwili spędzonej w kuchni. Poza tym może być to świetny pretekst do wspólnego czasu z dziećmi lub bliskimi. Jeśli jesteś miłośnikiem ciast z owocami, koniecznie wypróbuj naszą wersję makowca z wiśniami.
Biszkopt to prawdziwy fundament ciasta czarny las, bo jest delikatny, sprężysty i lekki. Choć z pozoru wydaje się prosty do zrobienia, warto się do tego przygotować i wdrożyć kilka nawyków. Najważniejsze to dokładnie oddzielić białka od żółtek - w misce z białkami nie może znaleźć się ani kropla żółtka, bo wtedy piana może się nie ubić. Ubijaj białka ze szczyptą soli do biszkoptu na czarny las, najpierw na wolniejszych obrotach, aż się spienią. Potem zwiększ obroty miksera.
Kiedy białka będą już białe i gęste, dopiero wtedy zacznij dodawać obydwa cukry stopniowo porcjami. Następne w kolejności są żółtka, również wrzucane jedno po drugim. Kakao i obie mąki zawsze przesiej przez sitko. W ten sposób napowietrzysz je i unikniesz grudek. Wsypuj je do masy jajecznej partiami i mieszaj bardzo delikatnie za pomocą rózgi kuchennej lub silikonowej szpatułki, ruchami od spodu do góry.
Nie zapominaj o maśle. Dodaj je na końcu, dobrze rozpuszczone, ale nie gorące. Powinno być delikatnie przestudzone.
Sekret soczystego i rozpływającego się w ustach ciasta czarny las tkwi nie tylko w kremach, ale także w odpowiednio nasączonym biszkopcie. Wystarczy 4-5 łyżek na każdy blat. Najlepiej nakładaj go łyżką albo za pomocą pędzelka cukierniczego, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni ciasta. Nie lej ponczu w jedno miejsce, bo biszkopt może wtedy miejscami zrobić się zbyt mokry i ciężki.
W tym przepisie wykorzystujesz poncz przygotowany z wody, soku z cytryny i cukru. To uniwersalna, delikatnie cytrusowa wersja, która świetnie podkreśla smak kremów i wiśni, a jednocześnie nie dominuje w cieście. W tortach czarny las dobrze smakuje też likier wiśniowy, rum lub kirsch. Dodaj wtedy ok. 2-3 łyżki alkoholu na pół szklanki ponczu, aby zachować przyjemny aromat, ale nie przesadzić. W wersji bezalkoholowej i bardziej owocowej znakomicie sprawdzi się sok z wiśni z kompotu.
Przepis na ciasto czarny las z wiśniami składa się z wielu warstw. Jeśli chodzi o kremy, musisz przygotować je aż dwa. Jeden z nich jest śmietankowy, a drugi czekoladowy. Pamiętaj o tym, aby za każdym razem wykorzystywać mocno schłodzoną śmietankę kremówkę, najlepiej 30 albo 36%. Wyjęta prosto z lodówki świetnie się ubija. Możesz też kilka minut przed włączeniem miksera, włożyć ją do zamrażalnika. Dopiero po ubiciu śmietanki, dodawaj mascarpone partiami, łyżka po łyżce. Nie miksuj zbyt długo - tylko do połączenia składników. Dzięki temu krem będzie gładki i nie stanie się zbyt ciężki.
Do kremu czekoladowego do ciasta czarny las użyj czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Nie powinna być ona gorąca, tylko przestudzona, płynna i lekko błyszcząca. Czekoladę dodawaj cienkim strumieniem, miksując na najniższych obrotach lub mieszając szpatułką. Zbyt energiczne miksowanie może sprawić, że masa się zwarzy.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 417
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242298
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 417
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242298
Składniki
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, następnie żółtka. Mikser odstawiamy na bok.
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę tortową, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao. Składniki łączymy przy użyciu rózgi kuchennej. Na sam koniec do ciasta dodajemy roztopione, przestudzone masło. Składniki mieszamy.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Surowe ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35-40 minut.
Upieczony biszkopt studzimy na kratce.
Zabieramy się za przygotowanie kremu czekoladowego: Dwie tabliczki gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej.
Do wysokiego naczynia przelewamy 500 ml śmietanki kremówki. Śmietankę ubijamy na sztywno.
Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone. Składniki miksujemy. Na koniec do masy dodajemy cukier puder i przestudzoną, gorzką czekoladę. Mieszamy składniki do połączenia.
W osobnej misce ubijamy krem śmietankowy: Podobnie jak w przypadku kremu czekoladowego zaczynamy od ubicia śmietanki na sztywną pianę.
Do bitej śmietany dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Składniki ubijamy na gęsty krem.
Biszkopt kroimy na trzy równej wysokości blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.
Zabieramy się za składanie ciasta czarny las: Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy cały krem czekoladowy. Przykrywamy go drugim blatem ciasta, na którym najpierw układamy wiśnie, a później przykrywamy je 1/2 kremu śmietankowego. Następnie umieszczamy trzeci blat cista. Ciasto pokrywamy od góry i po bokach cienką warstwą śmietankowego kremu.
Ciasto czarny las dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Przed podaniem wypiek schładzamy przez minimum 2-3 godziny w lodówce.