Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z wiśniami to ciasto idealne dla osób zapracowanych i zabieganych. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Mak idealnie komponuje się z kwaśnymi owocami, ale z powodzeniem możesz też użyć innych – jabłek, moreli, śliwek, jagód. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, rozpływa się w ustach. Wspaniale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także i na co dzień, szczególnie jeśli zaskoczą cię niespodziewani goście.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23071
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1116
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104896
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23071
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1116
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104896
Składniki
Jajka ubij na jasną i puszystą masę, pod koniec dodając cukier. Do białek dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko mikserem, by nie pozostały grudki. Na koniec dodaj mak i wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 35x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej połowę masy i porozkładaj równomiernie połowę wiśni. Wlej pozostałe ciasto i połóż resztę wiśni.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 40 minut, do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Makowiec z wiśniami wyjmij i ostudź na kratce do temperatury pokojowej. Podawaj posypane cukrem pudrem.