Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z wiśniami to ciasto idealne dla osób zapracowanych i zabieganych. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Mak idealnie komponuje się z kwaśnymi owocami, ale z powodzeniem możesz też użyć innych – jabłek, moreli, śliwek, jagód. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, rozpływa się w ustach. Wspaniale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także i na co dzień, szczególnie jeśli zaskoczą cię niespodziewani goście.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118025
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2097
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118025
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2097
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Jajka ubij na jasną i puszystą masę, pod koniec dodając cukier. Do białek dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko mikserem, by nie pozostały grudki. Na koniec dodaj mak i wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 35x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej połowę masy i porozkładaj równomiernie połowę wiśni. Wlej pozostałe ciasto i połóż resztę wiśni.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 40 minut, do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Makowiec z wiśniami wyjmij i ostudź na kratce do temperatury pokojowej. Podawaj posypane cukrem pudrem.