Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z wiśniami to ciasto idealne dla osób zapracowanych i zabieganych. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Mak idealnie komponuje się z kwaśnymi owocami, ale z powodzeniem możesz też użyć innych – jabłek, moreli, śliwek, jagód. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, rozpływa się w ustach. Wspaniale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także i na co dzień, szczególnie jeśli zaskoczą cię niespodziewani goście.
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 152
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 83
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 107
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 61
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 60
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 152
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 83
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 107
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 61
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 60
Składniki
Jajka ubij na jasną i puszystą masę, pod koniec dodając cukier. Do białek dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko mikserem, by nie pozostały grudki. Na koniec dodaj mak i wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 35x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej połowę masy i porozkładaj równomiernie połowę wiśni. Wlej pozostałe ciasto i połóż resztę wiśni.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 40 minut, do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Makowiec z wiśniami wyjmij i ostudź na kratce do temperatury pokojowej. Podawaj posypane cukrem pudrem.