Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy wypiek należy jednak do kategorii znanych i lubianych. Moim zdaniem nie ma lepszego ciasta na weekend niż prosty placek czekoladowy. Najczęściej przygotowuje go w oparciu o jogurt lub maślankę. Ja dziś dla was zrobiłam właśnie na maślance. Ciasto oparte na maślance na niezwykły smak i aromat. Trzyma przy tym długo świeżość. Jest miękkie i puszyste. Dodatek czekolady do ciasta nadaje wypiekowi niezwykłego czekoladowego smaku. Jest to doskonałe ciasto do kawy.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 81
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 81
Składniki
Maślankę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Lekko podgrzewamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodajemy olej. Miksujemy na średnich obrotach. Do masy jajecznej wolnym strumieniem dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy. Do masy dodajemy podgrzaną maślankę i aromat . Miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu powstania połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy keksowej. Pieczemy około 60 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.