Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samo ciasto czekoladowe jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a przełożenie to już moment i pyszne ciasto na weekend do kawy gotowe.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5639
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 84
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 533
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1403
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5639
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 84
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 533
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1403
Składniki
W gorącym mleku rozpuść tabliczkę czekolady, przesiej przez sitko kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok do przestygnięcia. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij na jasną i puszystą masę. Następnie wlej olej, śmietanę, przestygniętą czekoladę z kakao rozpuszczoną w mleku oraz wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 160°C i piecz do suchego patyczka ok. 1 godz. w zależności od piekarnika. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Po przestygnięciu przekrój ciasto nożem wzdłuż na pół. Przejdź do przygotowania kremu. Żelatynę zalej 1/4 szkl. wody i pozostaw do napęcznienia na 10 min. Śmietanki i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku oraz wlej żelatynę. Żelatynę podgrzej chwilę w mikrofali lub na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do żelatyny wrzuć łyżkę ubitej śmietany z serkiem, wymieszaj energicznie i całość przelej do miski z kremem, krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia na szybkich obrotach. Ciasto przełóż kremem, zostawiłam parę łyżek kremu na wierch ciasta pod frużelinę. Przełożone ciasto wstaw do lodówki. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Truskawki mrożone lub świeże w sezonie, zasyp cukrem, podgrzej na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Wlej sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ściągnij z palnika, wrzuć napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny i odstaw do wystygnięcia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, po lekkim przestygnięciu wylej na wierzch ciasta i rozsmaruj równo po całości. Ciasto wstaw do lodówki, żeby frużelina dobrze ściągnęła. Smacznego!!!