Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dla osób uwielbiających czekoladę, ciasto czekoladowe z borówkami. Pycha, już jeden kawałek zaspokoi apatyt na coś pysznego.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 42
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 146
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 184
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 42
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 146
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 184
Składniki
Tortownica 20 cm, ciasto mniejsze a wyższe:) Do ciasta wykorzystać 2,5 tabliczki czekolady, połówkę odłożyć na potem. Masło w kawałkach włożyć do garnuszka, dodać połamaną w kosteczki czekoladę, rozpuścić na małym ogniu. Cały czas należy mieszać. Odstawić.
W drugim garnku zmiksować jajka z cukrem, dolać rozpuszczone masło i czekoladę, ponownie zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wszystko razem dokładnie połączyć, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. około 25 minut - sprawdzać patyczkiem czy już ok:) Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Galaretkę przezroczystą wykonać wg przepisu na opakowaniu (choć ja dałam ciut mniej wody), wystudzić, ale, pilnować, żeby nie stężała.
Pozostałą połówkę czekolady roztopić w mikrofali. Rozprowadzić ją po wierzchu ciastu, na to rozłożyć borówki i polać je delikatnie tężejącą galaretką, żeby się trzymały na cieście. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest intensywne w smaku i bardzo syte:)