Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto czekoladowe z burakiem"
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 49
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 49
Składniki
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Tortownicę (o śr. 23 cm) posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę pokrusz, rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą postaw na garnku z gotującą wodą). Odstaw, aby masa ostygła.
Jajka zmiksuj z cukrem oraz olejem na gładką masę. Wlej ekstrakt waniliowy. wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Burak obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar soku, miąższ włóż do ciasta. Dodaj stopioną, lekko schłodzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj .
Masę wlej do tortownicy. Piecz ok. 50-60 minut. Sprawdź patyczkiem, czy placek jest suchy. Wyłącz piekarnik, ale ciasto jeszcze na chwilę pozostaw.
Udekoruj cytrynowym lukrem (2-3 łyżki cukru pudru rozetrzyj z kilkoma kroplami soku z cytryny). Możesz też dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.
<strong>Przepis przysłała Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli</strong>Źródło: Bella Relaks