Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachęcona smakowitością cytrynowej babki postanowiłam znów upiec coś słodkiego z dodatkiem warzyw – ciasto czekoladowe z cukinią. Zapowiedzieli się goście z wizytą, więc późnym wieczorem machnęłam dwa ciasta na bazie cukinii – tę wypróbowaną wcześniej babkę i ciemne, wilgotne ciasto. Oba okazały się pyszne i przypadły wszystkim do gustu. I nikt się nie domyślił, że te słodkości są z dodatkiem cukinii.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5662
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35784
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 106
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5662
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35784
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 106
Składniki
Włącz piekarnik na 180 stopni, grzanie góra/dół. Dno tortownicy 24-26 cm wyłóż krążkiem papieru do pieczenia.
Wszystkie składniki suche przesiej do miski przez sitko, a następnie wymieszaj w miarę dokładnie.
W większej misce utrzyj miękkie masło z cukrem na pianę.
Po chwili dodaj całe jajka i miksuj dalej.
Dodaj też jogurt, a następnie olej i ucieraj jeszcze przez chwilę.
Na koniec dodaj startą cukinię (bez odciskania soku) i wymieszaj krótko mikserem.
Do miski z utartymi składnikami mokrymi dodaj wszystkie suche i najpierw wymieszaj łyżką, a następnie krótko mikserem, tylko do połączenia składników. Wylej ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstaw do piekarnika na 45-55 minut. Pod koniec dla pewności sprawdź patyczkiem, czy ciasto dobrze się upiekło.
Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu w formie wyjmij z tortownicy i odklej papier, który przykleił się do spodu. Połóż ciasto czekoladowe z cukinią na dużym talerzu, a następnie oprósz cukrem pudrem albo oblej polewą.
Podziel ciasto na 12-16 porcji, a następnie podaj gościom. Na pewno będzie im smakować!
Bo to ciasto jest wilgotne i aromatyczne, bardzo smaczne. Można puścić wodze fantazji i podać je z bitą śmietaną, kulką lodów, dowolnymi świeżymi owocami albo z konfiturą lub słodkim, waniliowym sosem.
Nie jestem wielką fanką ciast czekoladowych, ale smakowało mi, więc z czystym sumieniem mogę je każdemu polecić. Smacznego!