Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie mega czekoladowego ciasta z aromatem szarlotki :)
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67966
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1950
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67966
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1950
Składniki
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem,dodać pozostałe składniki i wyrobić na kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje. Z 2/3 zrobić kulkę, a z 1/3 wałek. Schłodzić w zamrażalniku przez około 45 minut.
Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę, wymieszać z cukrem, rodzynkami i bułką tartą i przyprawą lub cynamonem.
Zagotować 0,5 l mleka z kilkoma kroplami olejku, w 0,25 l rozpuścić budynie. Ugotować budyń.
Wysmarowaną masłem i wysypaną bułką blaszkę wylepić wcześniej zamrożoną kulką ciasta. Ciasto można chwilkę podpiec w piekarniku,lecz nie jest to konieczne. Na ciasto wyłożyć jabłka i lekko ugnieść. Na jabłka wylać gorący budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto lub pokruszyć ręką na mniejsze kuleczki.
Piec 50 minut w temp. 180 C
SMACZNEGO! :)