Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie mega czekoladowego ciasta z aromatem szarlotki :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1372
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2949
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1036
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1812
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1372
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2949
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1036
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1812
Składniki
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem,dodać pozostałe składniki i wyrobić na kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje. Z 2/3 zrobić kulkę, a z 1/3 wałek. Schłodzić w zamrażalniku przez około 45 minut.
Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę, wymieszać z cukrem, rodzynkami i bułką tartą i przyprawą lub cynamonem.
Zagotować 0,5 l mleka z kilkoma kroplami olejku, w 0,25 l rozpuścić budynie. Ugotować budyń.
Wysmarowaną masłem i wysypaną bułką blaszkę wylepić wcześniej zamrożoną kulką ciasta. Ciasto można chwilkę podpiec w piekarniku,lecz nie jest to konieczne. Na ciasto wyłożyć jabłka i lekko ugnieść. Na jabłka wylać gorący budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto lub pokruszyć ręką na mniejsze kuleczki.
Piec 50 minut w temp. 180 C
SMACZNEGO! :)