Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe to ulubiony deser miłośników słodyczy, który jednak wyróżnia się mocno wyczuwalną, cytrusową nutą. Przełamuje ona słodycz i sprawia, że całość jest ciekawa i na długo pozostanie w pamięci. Kruszonka, oczywiście z dodatkiem czekolady, jest przyjemnie chrupiąca i idealnie słodka.
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 346
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 246
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9304
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 346
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 246
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9304
Składniki
Przygotuj ciasto. W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę z masłem. Odstaw do przestudzenia. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Delikatnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj chłodną masę czekoladową oraz sok i skórkę z pomarańczy. Delikatnie wszystko wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem do uzyskania kawałków wielkości grochu. Dalej utrzyj je palcami aż uzyskasz kruszonkę. Czekoladę bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z kruszonką.
Upiecz ciasto. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Wylej do niej połowę ciasta i posyp połową płatków czekoladowych. Następnie wylej drugą część ciasta i posyp pozostałymi płatkami. Na wierzchu rozsyp kruszonkę.
Na wierzchu rozsyp kruszonkę. Ciasto czekoladowo-pomarańczowe piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia w formie.