Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe to ulubiony deser miłośników słodyczy, który jednak wyróżnia się mocno wyczuwalną, cytrusową nutą. Przełamuje ona słodycz i sprawia, że całość jest ciekawa i na długo pozostanie w pamięci. Kruszonka, oczywiście z dodatkiem czekolady, jest przyjemnie chrupiąca i idealnie słodka.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Przygotuj ciasto. W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę z masłem. Odstaw do przestudzenia. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Delikatnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj chłodną masę czekoladową oraz sok i skórkę z pomarańczy. Delikatnie wszystko wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem do uzyskania kawałków wielkości grochu. Dalej utrzyj je palcami aż uzyskasz kruszonkę. Czekoladę bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z kruszonką.
Upiecz ciasto. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Wylej do niej połowę ciasta i posyp połową płatków czekoladowych. Następnie wylej drugą część ciasta i posyp pozostałymi płatkami. Na wierzchu rozsyp kruszonkę.
Na wierzchu rozsyp kruszonkę. Ciasto czekoladowo-pomarańczowe piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia w formie.