Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem z bitej śmietany i suszonych śliwek
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 150
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22361
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 171
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 150
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22361
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 171
Składniki
Moczymy śliwki w brandy. 300 gram czekolady z cukrem i 1 łyżeczką kawy rozpuszczamy w garnuszku wstawionym do garnka z gorącą wodą. Jak czekolada się rozpuści, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady, razem z masłem i mąką i wszystko miksujemy. Białka ubijamy oddzielnie i delikatnie łączymy z czekoladową masą. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy ciasto. Po ostudzeniu ostrym nożem robimy nacięcie w ksztalcie koła, zostawiając od brzegu ok 2-3 cm. Wyjmujemy krążek ciasta z wierzchu i wydrążamy środek ciasta tak, żeby została warstwa ok 2 cm z każdej strony. Kawałki ciasta ze środka kruszymy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, Śliwki mielimy razem z brandy. Mieszamy delikatnie śliwki, śmietanę oraz pokruszone ciasto ze środka. Napełniamy tą masą wnętrze ciasta. Przykrywamy uprzedni wyjętym krążkiem ciasta.
Rozpuszczamu pozostałą czekoladę razem z jedną łyżką kawy. Smarujemy polewą ciasto. Czekamy aż ciasto przestygnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.