Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem z bitej śmietany i suszonych śliwek
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1034
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 354
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3210
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 656
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1034
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 354
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3210
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 656
Składniki
Moczymy śliwki w brandy. 300 gram czekolady z cukrem i 1 łyżeczką kawy rozpuszczamy w garnuszku wstawionym do garnka z gorącą wodą. Jak czekolada się rozpuści, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady, razem z masłem i mąką i wszystko miksujemy. Białka ubijamy oddzielnie i delikatnie łączymy z czekoladową masą. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy ciasto. Po ostudzeniu ostrym nożem robimy nacięcie w ksztalcie koła, zostawiając od brzegu ok 2-3 cm. Wyjmujemy krążek ciasta z wierzchu i wydrążamy środek ciasta tak, żeby została warstwa ok 2 cm z każdej strony. Kawałki ciasta ze środka kruszymy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, Śliwki mielimy razem z brandy. Mieszamy delikatnie śliwki, śmietanę oraz pokruszone ciasto ze środka. Napełniamy tą masą wnętrze ciasta. Przykrywamy uprzedni wyjętym krążkiem ciasta.
Rozpuszczamu pozostałą czekoladę razem z jedną łyżką kawy. Smarujemy polewą ciasto. Czekamy aż ciasto przestygnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.