Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem to pyszne ciasto z kremem, pianką czekoladową, truskawkami i galaretką. jest łatwe, pięknie wygląda, nie za słodkie i leciutkie. Polecam i bardzo serdecznie zapraszam
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 28
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 107
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 697
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 74
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 28
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 107
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 697
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 74
Składniki
Na początek robimy bazę kremu-litr mleka, cukier, budynie mieszamy i gotujemy Powstały budyń studzimy.
BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia-delikatnie wszystko mieszamy Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut na środkowej półce Studzimy.
KREM Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy budyń też w temp pokojowej. Krem wykładamy na biszkopt-wstawiamy całość do lodówki na czas przygotowania pianki czekoladowej.
PIANKA CZEKOLADOWA Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy serek homogenizowany waniliowy lub naturalny. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub w mikrofali i dodajemy do śmietanki, miksujemy i równocześnie dodajemy przestudzoną żelatynę-wszystko miksujemy krótko i energicznie.Masa czekoladowa jest luźna ale w lodówce się stężeje na piankę Wykładamy ją na krem i wstawiamy do lodówki do stężenia na ok 1 godzinkę
Galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzątku i studzimy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na stężałą piankę. Zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.