Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zaserwować w weekend proste i efektowne ciasto, Dama Pik będzie idealną propozycją dla Ciebie. Czekoladowy biszkopt, aksamitny krem i lekko kwaskowe owoce wiśni to bajecznie połączenie, które warto przetestować.
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 148
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij je wraz z odrobiną soli. Kiedy zrobią się gęste, zacznij dodawać cukier wraz z cukrem waniliowym, najlepiej partiami. Białka będą gotowe, kiedy zrobią się sztywne i błyszczące.
Dodawaj żółtka, jedno po drugim. Miksuj na średnich obrotach. W misce przesiej obydwie mąki wraz z kakao. Dodaj do masy i wymieszaj delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć masy na biszkopt. Przelej ciasto do formy lub rantu i piecz w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut. Po wyłożeniu ostudź.
W tym czasie możesz przygotować wiśnie. Mogą być mrożone lub wydrylowane świeże. Wsyp je do małego rondelka wraz z cukrem, sokiem z cytryny i odrobiną wody. Zacznij gotować na średnim ogniu i poczekaj aż owoce puszczą sok. Wtedy dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Energicznie wymieszaj i odstaw.
Teraz przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Umieść schłodzoną śmietankę w misce do miksera i ubij ją na sztywną pianę. Kiedy będzie prawie gotowa, dodaj cukier i sok z cytryny. Miksuj krótko. Na koniec dodaj żelatynę i zamieszaj aż składniki się połączą. Pamiętaj, żeby nie przebić śmietany.
Biszkopt podziel na 2-3 części, w zależności od tego, jak wysoki wyrósł i jak ma wyglądać finalnie tort. Na pierwszy blat ułóż frużelinę z wiśni i pokryj ją kremem śmietankowym. Ułóż kolejny blat i postępuj tak samo. Na wierzch wyłóż samą śmietanę i udekoruj tort wiśniami.