Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto Delicja"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 25
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 49
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 163
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 25
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 49
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 163
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp przesiane suche , wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do kwadratowej lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40-45 min w temp. 160°C (termoobieg). Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.
Do 1 szklanki mleka dodaj żółtka oraz obie mąki, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową. Mieszając gotuj aż całość zgęstnieje. Masło utrzyj mik- serem i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do niego wystudzony budyń.
Pierwszy biszkopt posmaruj 1/3 kremu budyniowego i rozłóż biszkopty z galaretką. Drugi biszkopt posmaruj 1/3 kremu i ułóż posmarowaną stroną na delicjach. Wierzch posmaruj resztą kremu i udekoruj pozostałymi delicja- mi. Wstaw do lodówki.
60 minut. Porcja: 540 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie