Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto delicja porzeczkowa"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 37
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 174
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 37
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 174
Składniki
Porzeczki umyj, osącz, oderwij szypułki. Do miseczki przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miękkiej margaryny dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, ucieraj mikserem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Na koniec, delikatnie mieszając, dodawaj po 1 łyżce mąki z proszkiem i jogurtu, aż do wyczerpania składników.
Podłużną formę wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Wylej 1 ciasta i rozłóż porzeczki. Na nie wylej pozostałe ciasto. Piekarnik rozgrzej do temp. 160° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.
Rada: Czarna porzeczka to cenne źródło witaminy C. Porzeczki pobudzają apetyt, wzmacniają system odpornościowy, poprawiają trawienie. Picie codziennie soku z czarnej porzeczki pomaga regulować pracę układu pokarmowego, jest też korzystne dla tych, którzy cierpią na schorzenia żył, tętnic oraz przy grypie lub anginie.
80 minut Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie