Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Diablica to pyszne ciasto czekoladowe z warstwą wiśni i kremu biszkoptowego. Całość prezentuje się przepięknie i wyjątkowo!
wymiary formy: 20x30 cm
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112930
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 254
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 542
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 478
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 850
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112930
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 254
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 542
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 478
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 850
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cały czas mieszając. Następnie dodawaj po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym z nich.
W osobnej misce przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj suche składniki do mokrych.
Przelej ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym o wymiarach 20x30 cm. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do suchego patyczka.
Przygotuj warstwę wiśniową. Wiśnie umieść w garnku. Dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj całość na średnim ogniu do miękkości i puszczenia soku.
Skrobię rozprowadź w wodzie i wlej do gotujących się wiśni, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i wlej likier. Wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj syrop. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w miseczce, do uzyskania jednolitej konsystencji i rozpuszczenia cukru.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej gorącą wodą. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do ostygnięcia.
W misce ubij schłodzoną śmietanę na sztywno. Dodaj pod koniec cukier puder.
W osobnej misce utrzyj mascarpone z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Dołóż ubitą śmietankę, a następnie delikatnie wmieszaj żelatynę.
Biszkopty bardzo drobno pokrusz ręcznie, tłuczkiem lub robotem kuchennym. Dodaj je do kremu i całość dokładnie wymieszaj.
Złóż ciasto. Do formy włóż ciasto czekoladowe i nasącz je mocno syropem. Następnie rozłóż wiśnie, a potem krem z biszkoptami.
Weź patyczek od szaszłyków i wbij go do środka, do warstwy wiśniowej. Delikatnie i powoli przekręcając patyczek, wyciągnij go. Powtórz czynność w wielu miejscach, tworząc dekoracyjne płomienie wewnątrz.
Posyp wierzch kakao i wstaw całość do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Ciasto Diablica podawaj na zimno.