Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2310
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 755
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 421
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 172
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 104
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2310
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 755
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 421
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 172
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 104
Składniki
Z drożdży, szczypty mąki i cukru i odrobiny ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość 2-3 krotnie. W małym garnku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.Do dość wysokiej plastikowej miski wsypujemy mąkę pszenną oraz pół szklanki mąki krupczatki. Następnie dodajemy ubite na puch jajka i drożdze. Delikatnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie ciepłego mleka. Ręką łączymy składniki. Na sam koniec stopniowo dolewamy ciepłą margarynę. Ciasto powinno być miękkie, delikatne i swobodnie odchodzić od dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie należy podsypywać mąką i nadal wyrabiać. Ciasta nie miksujemy, nie mieszamy jak babki a ugniatamy. Dobrze wygniecione, wyrobione na jednolitą masę,mieciutkie i gładkie, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Prawidłowo wykonane powinno wręcz potroić swoją objętość. Z takiego przepisu wychodzą około cztery blaszki keksówki.Blaszki najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, jeśli ktoś nie posiada, należy posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośniete ciasto rozdzielamy na 3-4 części. W zależności od wielkości foremek. Ukladamy i formujemy równomiernie.,górę ciasta smarujemy białkiem. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180, przed końcem gdy bedzie już ładnie zarumienione zmniejszamy do 160 stopni. Ciasto możemy podawać z kruszonką na wierzchu lub samo.
Nie polecam często otwierać piekarnika i zaglądać do naszej drożdżówki gdyż może nam opaść. Ale przed końcem pieczenia dobrze jest sprawdzić długim patyczkiem od szaszłyków czy ciasto jest przepieczone. Kruszonka : https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/kruszonka.html