Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasto, które upiekłam do firmy męża. Nawet ja sama się skusiłam, pomimo mojej niechęci do pieczonych jabłek. I muszę się przyznać, że bardzo mi smakowało. :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 178
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 320
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 840
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 178
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 320
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 840
Składniki
Ciasto: Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, jajko, letnie mleko i masło i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto należy zagniatać tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i puszczać bąbelki. Następnie odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Skropić sokiem cytrynowym.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą prostokątną blachę natłuścić lub wyłożyć papierme do pieczenia. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć na blachę.
Masło rozpuścić, posmarować nim ciasto. Posypać połową orzechów. Plasterki jabłek układać na cieście jak dachówki. Śmietanę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i jajkami. Masą posmarować jabłka i posypać pozostałymi orzechami. Piec 35-40 minut.