Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne ciasto, przepis na blachę 23x25cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 513
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6988
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244125
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 513
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6988
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244125
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wkruszamy drożdże posypujemy dwoma łyżkami cukru i łyżką mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na ok 10 minut do czasu kiedy drożdże zaczną rosnąć.
W małym garnuszku roztapiamy masło; studzimy. Do miski z mąką i drożdżami wsypujemy pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170stpieczemy ok 45 minut