Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne ciasto, przepis na blachę 23x25cm
Kawałki mięsa duszone młodej kapuście z marchewką. Warzywa nadają słodkawego...
Odsłon: 53
Szybkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na biwak. Jajecznica jest...
Odsłon: 39
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 25
Kawałki mięsa duszone młodej kapuście z marchewką. Warzywa nadają słodkawego...
Odsłon: 53
Szybkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na biwak. Jajecznica jest...
Odsłon: 39
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 25
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wkruszamy drożdże posypujemy dwoma łyżkami cukru i łyżką mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na ok 10 minut do czasu kiedy drożdże zaczną rosnąć.
W małym garnuszku roztapiamy masło; studzimy. Do miski z mąką i drożdżami wsypujemy pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170stpieczemy ok 45 minut