Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na struclę z nadzieniem orzechowym.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 28
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2273
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 28
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2273
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Składniki
CIASTO Zrobić rozczyn z drożdży, 1/4 szklanki mleka, łyżeczki cukru oraz kilku łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić 125 masła. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem (białka wlewamy do innej miseczki). Dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto. Po chwili dodać mleko, a następnie rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na ok.1 godz. w ciepłe miejsce.
NADZIENIE Orzechy zmielić. Wymieszać z cukrem pudrem. Ubić 4 białka. Orzechy z cukrem dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Posmarować masą. Zwinąć w roladę. Strucle umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie nakryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Następnie strucle posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 30-40 min. w temp. 180°C.