Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na struclę z nadzieniem orzechowym.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 298
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2175
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1662
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 371
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 298
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2175
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1662
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 371
Składniki
CIASTO Zrobić rozczyn z drożdży, 1/4 szklanki mleka, łyżeczki cukru oraz kilku łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić 125 masła. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem (białka wlewamy do innej miseczki). Dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto. Po chwili dodać mleko, a następnie rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na ok.1 godz. w ciepłe miejsce.
NADZIENIE Orzechy zmielić. Wymieszać z cukrem pudrem. Ubić 4 białka. Orzechy z cukrem dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Posmarować masą. Zwinąć w roladę. Strucle umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie nakryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Następnie strucle posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 30-40 min. w temp. 180°C.