Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami to jeden ze smaków dzieciństwa. Ewa Wachowicz przygotowała je z dodatkiem gruszek. W tej wersji idealnie sprawdzi się jako pyszny, jesienny deser. Przepis pochodzi z 523. odcinka programu "Ewa gotuje".
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 53
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 794
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 102
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 53
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 794
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 102
Składniki
Do rondelka wlać wodę i śmietankę. Dorzucić masło. Roztopić na małym ogniu.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Posłodzić cukrem i cukrem waniliowym. Wlać 2-3 łyżki ciepłej śmietanki z wodą i masłem. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Zrobić kruszonkę. Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier i masło. Połączyć mieszając dłonią. Ulepić kulkę, przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do zamrażarki.
Do miski z mąką i zaczynem wybić jajka. Wlać resztę śmietanki z wodą i masłem. Wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wyrobić ręką. Przykryć i zostawić w spokoju na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia (dłonie natłuścić masłem). Odstawić.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i ułożyć na cieście. Na wierzch pokruszyć kruszonkę.
Piec w temp. 180 st. C przez 40-45 minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.