Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W takie upały jakie panują obecnie, nie ma się ochoty na ciężkie ciasta z kremami. Chętnie sięgamy po lekkie ciasta z owocami sezonowymi. Dziś proponuję ciasto drożdżowe, które zawsze pięknie wyrasta.
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 110
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 556
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 92
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 110
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 556
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 92
Składniki
Drożdże rozmieszać w kubku z łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami letniego mleka i łyżką mąki.Odstawić na 10 minut, by zaczęły "pracować" czyli podwoiły swoją objętość. Do miski przesiać mąkę.Dodać szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Całe jajka zmiksować z cukrem. Połączyć z dwoma łyżkami zimnej wody i wlać do miski z mąką.Wyrobić lśniące , elastyczne ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i aromat.Jeszcze chwilę wyrabiać.Odstawić pod przykryciem na dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i przełożyć na blat lekko podsypany mąką. Ponownie zarobić by "odgazować" ciasto. Przełożyć do dwóch foremek keksowych , wysmarowanych masłem i znów odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Ułożyć plastry jabłek, lekko je wciskając w ciasto, rozłożyć namoczone wcześniej rodzynki i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około godziny. Po ostygnięciu-można oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.