Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś miłośnikiem jagodzianek albo puszystych wypieków to przepis na ciasto drożdżowe z jagodami na pewno przypadnie ci do gustu!
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 54
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 112
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 3171
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 54
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 112
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 3171
Składniki
Podgrzej mleko w rondelku. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Odlej z podanych składników pół szklanki, a następnie wymieszaj z łyżką cukru i łyżką mąki. Wkrusz drożdże, dokładnie zamieszaj. Odstaw w wysokim naczyniu do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość to oznacza, że jest gotowe do zrobienia ciasta.
Masło rozpuść. Pozostałą mąkę połącz z mlekiem, cukrami, jajkiem, odrobiną soli. Wlej rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie się robić elastyczne, dodaj roztopione masło. Wyrabiaj dalej przez około 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jagody umyj, osusz. Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej formy, ułóż na nim owoce. Zostaw do drugiego wyrośnięcia.
Piekarnij rozgrzej do 180 stopni Celsjusza z grzanim góra i dół. Piecz około 40 minut.