Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś miłośnikiem jagodzianek albo puszystych wypieków to przepis na ciasto drożdżowe z jagodami na pewno przypadnie ci do gustu!
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 46
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 347
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40460
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 46
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 347
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40460
Składniki
Podgrzej mleko w rondelku. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Odlej z podanych składników pół szklanki, a następnie wymieszaj z łyżką cukru i łyżką mąki. Wkrusz drożdże, dokładnie zamieszaj. Odstaw w wysokim naczyniu do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość to oznacza, że jest gotowe do zrobienia ciasta.
Masło rozpuść. Pozostałą mąkę połącz z mlekiem, cukrami, jajkiem, odrobiną soli. Wlej rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie się robić elastyczne, dodaj roztopione masło. Wyrabiaj dalej przez około 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jagody umyj, osusz. Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej formy, ułóż na nim owoce. Zostaw do drugiego wyrośnięcia.
Piekarnij rozgrzej do 180 stopni Celsjusza z grzanim góra i dół. Piecz około 40 minut.