Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe wykonania mojej Mamy. Smakuje wyśmienicie do ostatniego okruszka. Przepis podawany z pokolenia na pokolenie. Polecam i życzę smacznego :)
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33492
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 98
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 233
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33492
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 98
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 233
Składniki
Przygotować rozczyn z drożdży dodając odrobinę mleka,cukru i soli. Utrzeć jajka z cukrem , w międzyczasie roztopić tłuszcz z mlekiem i cukrem wanilinowym.
Utarte jajka wlać do schłodzonego ( nie zimnego) mleka . Następnie dodać do wyrośniętych drożdży. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Dodać przesianą mąkę wymieszać drewnianą łyżką i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Ciasto nie wymaga wyrabiania ręką-wystarczy drewniana łyżka.
Po wyrośnięciu wyłożyć do formy,posmarować białkiem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Zostawić do wyrośnięcia.
Wstawić ciasto na 10 min do nagrzanego piekarnika na 150 st. nie zamykając. Po tym czasie podnieśc temp. do 180 st. i piec oko. 45 min.