Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, delikatne ciasto drożdżowe z orzechową kruszonką najlepiej smakuje z filiżanką kawy.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1101
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11267
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 374
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 397
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1101
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11267
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 374
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 397
Składniki
Zacznij ciasto od kruszonki. Wsyp do miski mąkę oraz cukier i wymieszaj. Dodaj kawałki zimnego masła i wyrób palcami ciasto, aby powstały grudki. Włóż kruszonkę do lodówki. Poszatkuj orzechy.
Zrób zaczyn drożdżowy. Do misy miksera wsyp drożdże, 50 ml ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i rozmieszaj. Odstaw na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dolej resztę mleka i poczekaj kilka minut, aż roztwór zgęstnieje. Dodaj mąkę, sól, jajka, wanilię i resztę cukru, a następnie włącz program mieszający ciasta drożdżowe. Gdy składniki się połączą dodawaj po kawałku miękkiego masła. Ciasto powinno wyjść elastyczne, choć gęste. Posyp ciasto mąką, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, z dala od przeciągów.
Przygotuj blachę do ciasta o wymiarach 33 x 23 cm, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Silikonową szpatułką zamieszaj ciasto w misce, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, po czym równomiernie rozprowadź w formie do pieczenia. Posyp ciasto pokruszonymi orzechami, cynamonem i rozdrobnioną kruszonką. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 55 do 60 minut, aż ciasto będzie złociste. Wystudź drożdżówkę i pokrój na gotowe do podania kwadraty.