Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W przepisie nie ma podanej konkretnej masy owoców. Rzuciłem „z ręki” dwie garstki... tak żeby nie za dużo , nie za mało, a w sam raz...
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3576
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14944
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3576
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14944
Składniki
Ponieważ używałem suszonych drożdży, nie musiałem robić zacieru. W przypadku drożdży świeżych należy je rozdrobnić, wymieszać w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki, a następnie zostawić w ciepłym miejscu aż podwoją swoją objętość.
Masło rozpuściłem i ostudziłem.Z podanych składników wymieszałem mikserem z hakami ciasto, które następnie przykryłem ściereczką i zostawiłem do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję kruszonkę: mąkę z cukrem i masłem rozcieram w dłoniach aż powstaną "grudki".
Wyrośnięte ciasto przełożyłem do blaszki wyłożonej papierem, posypałem owocami oraz kruszonką i ponownie odstawiłem w ciepłe miejsce. Piekłem około 40 minut w 180 stopniach, blaszka o wymiarach 23x23cm.