Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chodziło za mną ciasto drożdżowe, takie wysokie, puszyste i z kruszonką koniecznie. Ale nie mogło być za suche, więc dorobiłam masę serową i wrzuciłam trochę malin i czereśni. I wyszło dokładnie to, czego chciałam. :)
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 2824
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 41
Cześć :-) Dzisiaj zrobimy pyszną Quesadillę z prawdziwkami. Chrupiąca i bardz...
Odsłon: 68
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 2824
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 41
Cześć :-) Dzisiaj zrobimy pyszną Quesadillę z prawdziwkami. Chrupiąca i bardz...
Odsłon: 68
Składniki
Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać. Drożdże i dwie łyżki cukru rozprowadzić w ciepłym mleku, następnie dodać dwie łyżki mąki i wymieszać. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuścić masło. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka z cukrem, rozpuszczone masło i mąkę. Wyrobić ciasto i znów odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko tylko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto wyłożyć w formie i rozciągnąć na całą długość. Wylać masę serową. Poukładać owoce (czereśnie wydrylować i przekroić na pół).
Kruszonka: Masło rozpuścić i ostudzić. Cukier, mąkę i płatki owsiane wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść kruszonkę. Posypać nią ciasto.
Piec ok. 45-50 minut. Smacznego :)