Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne ciasto drożdżowe pachnące cytryną, z serem pełnym bakalii oraz niecodziennym delikatnym kremem waniliowym.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 253
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 43
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 43
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 253
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 43
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 43
Składniki
Ciasto: z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki maki i odrobiny letniego mleka przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić i ostudzić. Mleko lekko ogrzać. Pozostałą mąkę przesiać. Dodać do niej wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoja objętość).
Masa serowa: ser zemleć w maszynce, przełożyć do miski, dodać cukier, jajka oraz sok z cytryny, dokładanie wymieszać. Na koniec dodać bakalie i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masa waniliowa: na mleku ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie do gorącego dodać masło i dokładnie wymieszać. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z ostudzonym budyniem, pod koniec dołożyć ubite białka i całość delikatnie wymieszać łyżką. Masa wyjdzie dosyć rzadka.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, następnie wyłożyć na nie masę serową, a na to wylać krem waniliowy. Ciasto piec w temp 180 C około 40-45 minut. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.