Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Na niedzielę postanowiłam przyrządzić ciasto z truskawkami i padło na drożdżówkę, bo to ciasto to typowy drożdżowy placek, ale z pysznymi dodatkami. Zresztą samo ciasto drożdżowe też jest pyszniutkie: delikatne, mięciutkie i zachowuje te swoje walory nawet na drugi czy trzeci dzień. Oprócz rozpływającego się w ustach ciasta jest i ser oraz owoce, a wszystko to posypane kruszonką. A że kruszonkę uwielbiam, więc posypuję nią dość obficie mój placek. Placek nie jest też przesadnie słodki, bo takowych nie lubię, a truskawki nadają mu fajnego kwaskowatego posmaku. Ciasto idealne do popołudniowej kawy, ale też jako drugie śniadanie czy dodatek do grilla.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1764
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 142
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1393
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1764
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 142
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1393
Składniki
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i odrobiny letniego mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Masło topimy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy.
Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę serową: ser dokładnie łączymy z całymi jajkami, sokiem z cytryny i cukrem. Jeśli zamiast sera z wiaderka używamy zwykłego twarogu to należy go najpierw albo zmielić albo dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką w misce, potem wymieszać z pozostałymi składnikami. Ja dodatkowo na koniec masę serową rozdrobniłam ręcznym blenderem ( nie chciało mi się wyjmować maszynki ) i po chwili blendowania nie było niemalże grudek charakterystycznych dla białego sera
Z podanych wyżej składników zagniatamy kruszonkę, Przygotowujemy truskawki: myjemy, odsączamy i usuwamy szypułki
Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy go na placek o wielkości troszkę większej niż blaszka, na której będziemy go piec. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i czekamy ok. 15 minut, aż trochę podrośnie. U mnie blacha 25 x 36 cm
Po tym czasie na ciasto wykładamy masę serową i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łopatki. Na masie serowej układamy truskawki, a następnie posypujemy kruszonką
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 55-60 minut