Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2235
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1338
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 502
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3502
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1145
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2235
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1338
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 502
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3502
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1145
Składniki
Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. 2 łyżki mąki sparzyć mlekiem. Żółtka roztrzepać z cukrem i olejkiem zapachowym.
Do mąki włożyć sparzoną mąkę, żółtka i rozmieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto odstanie od miski i od rąk. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h aż się podwoi.
Umyć śliwki, przepołowić, usunąć pestki.
PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ: mąkę wymieszać z cukrem (migdałami, cynamonem) i roztopionym masłem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na nim ciasno połówki śliwek (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny. Po prostu pyszne. Smacznego.