Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2034
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1205
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2329
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2034
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1205
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2329
Składniki
Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. 2 łyżki mąki sparzyć mlekiem. Żółtka roztrzepać z cukrem i olejkiem zapachowym.
Do mąki włożyć sparzoną mąkę, żółtka i rozmieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto odstanie od miski i od rąk. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h aż się podwoi.
Umyć śliwki, przepołowić, usunąć pestki.
PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ: mąkę wymieszać z cukrem (migdałami, cynamonem) i roztopionym masłem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na nim ciasno połówki śliwek (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny. Po prostu pyszne. Smacznego.