Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszne klasyczne ciasto drożdżowe z zeszytu mojej babci :)
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 798
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 212
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31434
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 456
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 798
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 212
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31434
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 456
Składniki
Rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy przez chwilę, następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. *jeśli zdarzy się że ciasto się klei, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Śliwki należy umyć i pozbawić pestek. Kroimy je na ćwiartki. Wrzucamy do miski i dodajemy cynamon. Mieszamy tak by cynamon pokrył śliwki.
Gdy ciasto wyrośnie należy je przerobić i wyłożyć nim blachę. Wcześniej blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy śliwki.
Składniki kruszonki mieszamy i wyrabiamy palcami by miała sypką konsystencję
Posypujemy ciasto kruszonką, i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika, ciasto pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni