Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto drożdżowe ze śliwkami z nutą pomarańczy"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1071
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 58
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 139
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1071
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 58
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 139
Składniki
Letnie mleko wlewamy do miski. Rozpuszczamy w nim cukier i drożdże. Mieszamy z 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dajemy wszystkie pozostałe ciasta. Zagniatamy 15-20 minut. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.
W czasie, gdy ciasto wyrasta, podane na kruszonkę rozcieramy na grudki.
Ciasto lekko wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i na wałku przenosimy do blachy, wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Na cieście układamy połówki śliwek stroną po pestkach do góry, posypujmy kruszonką. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180oC.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 1 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 178 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 25 g.Źródło: Rewia