Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne, delikatnie wilgotne i żółciutkie ciasto bez jajek. Ciasto wystarczy dobrze wymieszać dużą łyżką drewnianą, wbijając powietrze w ciasto. Dynię gotujemy w mleku kilkanaście minut i już mamy żółciutką bazę ciasta. Prościej, szybciej i smaczniej nie może być.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5538
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1024
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12032
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5132
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1457
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5538
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1024
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12032
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5132
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1457
Składniki
Blaszka 25 X 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana sezamem. Dynię obrać , pokroić w kostkę i ugotować w 100 ml mleka. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, w środek wkruszyć drożdże, posypać szczyptą cukru i zalać 50 ml letniego mleka. Po 5-10 minutach dodać resztę składników i mieszać dużą drewnianą łyżką, wbijając w ciasto jak najwięcej powietrza. Mieszać kilka minut , przykryć i odstawić w cieple do podwojenia objętości. Ciasto powinno być nieco rzadsze niż tradycyjne drożdżowe. Potem ciasto przełożyć, lub pozwolić mu opaść do blaszki, wierzch posypać sezamem. Piec w 180 C ok. 40-50 minut.