Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10704
Polecam.
Odsłon: 268
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 23
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 12
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10704
Polecam.
Odsłon: 268
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 23
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 12
Składniki
ok. 75 minut
Pokrojony na kawałki miąższ dyni wrzucić do wrzątku, gotować ok. 20 minut. Odsączyć, wystudzić, zmiksować na gładką masę. Utrzeć 25 dag masła ze szczyptą soli, 20 dag cukru i cukrem wanilinowym. Kolejno wbijać jajka.
Porcjami wsypywać wymieszane 20 dag mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i mąką orkiszową. Dołożyć zmiksowaną dynię. Wymieszać mikserem.
Na spodzie natłuszczonej i wysypanej mąką formy (24x38 cm) rozsmarować ciasto. Pozostałą mąkę pszenną wymieszać z cynamonem i orzechami. Zagnieść z resztą masła i cukru na kruszonkę. Posypać nią wierzch placka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35 minut.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Z połowy owocu zetrzeć skórkę i wymieszać ją z serem mascarpone i prażonymi jabłkami. Wystudzone ciasto pokroić na porcje. Podawać z dodatkiem kremu serowo-jabłkowego.Źródło: Życie na gorąco