Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziad z babą to nic innego jak pyszna, czekoladowa babka drożdżowa. Ma miękką i wilgotną konsystencję. Świetnie sprawdzi się na zimowe, mroźne wieczory do ciepłej herbaty lub kawy.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32203
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 84
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32203
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 84
Składniki
Przygotuj ciasto. Do dużej miski wlej mleko i posyp je drożdżami oraz szczyptą cukru. Odstaw na kilka minut do momentu pojawienia się piany. Dodaj połowę mąki z pozostałym cukrem, jajkami, wanilią i solą. Wymieszaj lub ubij hakiem do ciasta drożdżowego do całkowitego połączenia składników. Wsyp pozostałą mąkę i wymieszaj. Na koniec dodawaj po kilka kawałków masła, aż powstanie lepkie i gładkie ciasto. Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do miski i przykryj lnianą ściereczką na ok. 2 godziny.
Przygotuj nadzienie czekoladowe. W małym rondelku rozpuść masło i posiekaną czekoladę. Mieszaj na średnim ogniu do gładkości masy. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego cukier z kakao.
Zwiń ciasto. Ciasto drożdżowe zagnieć i podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą z części na lekko podsypanym mąką blacie na prostokąty o wymiarach ok. 25x30 cm. Posmaruj każdy z nich masą czekoladową Podziel każdy z płatów ciasta na pół. Każdy z nich zwiń w harmonijkę wzdłuż dłuższego boku. Weź dwie harmonijki i spleć je ze sobą w warkocz. Powtórz dla drugiej pary. Następnie każdy z warkoczy lekko skręć, przekręcając oba końce w przeciwnych kierunkach. Oba warkocze złącz ze sobą końcami, tworząc gniazdo.
Ciasto przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem silikonowym. Przykryj je ściereczką i odstaw na kolejne 2 godziny. Jajko delikatnie roztrzep i posmaruj nim dokładnie wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasto dziad z babą piecz przez ok. 45 minut lub do zezłocenia i uzyskania sprężystości w dotyku.
Wyjmij i ostudź przed krojeniem. Dziada z babą podawaj po posypaniu cukrem pudrem.