Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe przełożone przepysznym kremem orzechowym, polane orzechami włoskimi zatopionymi w karmelu. Bardzo proste lecz efektowne i wyborne. Polecamy!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2259
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1374
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3542
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1196
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2259
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1374
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3542
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1196
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie. Suche składniki odmierzamy i przesypujemy do miski. Mieszamy je rózgą i odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Ubijamy jajka mikserem dodając w trzech partiach cukier. Ubijamy masę jajeczną jeszcze 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz wlewamy mleko, olej. Krótko mieszamy i wsypujemy suche składniki. Miksujemy tyko do ich połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Krem. Mleko przelewamy do rondelka, wsypujemy orzechy i gotujemy, mieszając na małej mocy palnika, aż orzechy wchłoną mleko i masa zgęstnieje (4-5 minut). Ugotowaną masę orzechową przelewamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia do temperatury pokojowej. Przed kręceniem kremu masę orzechową należy przemieszać.
Miękkie masło (temp. pokojowa) przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, olejek i miksujemy na średnich obrotach na jasną, puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodajemy wystudzone orzechy i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Masa zaraz po przygotowaniu może być trochę luźna, ale wystarczy wstawić ją do lodówki, żeby zgęstniała i ustabilizowała się.
Składamy ciasto. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy do formy, bez papieru do pieczenia. Zapinamy obręcz i nasączmy go mlekiem. Wykładamy cały krem orzechowy. Wyrównujemy go i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto nasączamy resztą mleka.
Masa kajmakowo - orzechowa. W gorącej kąpieli rozgrzewamy kajmak i wrzucamy do niego posiekane orzechy. Lekko studzimy. Wykładamy masę na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Na koniec obie czekolady przekładamy do osobnych woreczków foliowych. Wkładamy je do gorącej wody. Roztapiamy czekolady. Odcinamy końcówki woreczków i na przemian, cienką stróżką polewamy wierzch ciasta tworząc dowolny wzorek.
Ciasto „dziadek do orzechów” gotowe!